Home Over onsRapportenReferenties Contact Inloggen

Gepubliceerd: 04-09-2018

Top 3 zoekvolume matrassen: Emma, Ikea en Eve

Uit een analyse van de matrassenmarkt van marktdata.nl blijkt dat de top tien van meest gezochte merken matrassen via Google in Nederland de afgelopen paar jaar drastisch is gewijzigd. Tot het jaar 2016 werd de volledige top 10 bezet door traditionele woonretailers. In het lopende jaar bestaat nog slechts de helft van de top 10 uit traditionele woonretailers. In de top drie is alleen nog plaats voor Ikea.

Marktdata.nl heeft het zoekverkeer over matrassen en merkmatrassen in Google onderzocht over de periode september 2014 t/m juli 2018. Bovenstaand figuur toont het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten naar “matras” en de belangrijkste matras merken in Google per jaar. Het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2014 en 2018 zijn dus over een deel van het jaar gemeten.

Gemiddeld werd er in Nederland in het jaar 2014 in Google 6.600 keer per maand gezocht op de term “matras”. In het lopende jaar 2018 is tot augustus gemiddeld 13.730 keer per maand gezocht op “matras”. Dat is een toename van 208 procent ten opzichte van vier jaar eerder. De ontwikkeling van het zoekvolume van matras merken laat een ander beeld zien. Gemiddeld werd er in Nederland in het jaar 2014 in Google 32.370 keer per maand gezocht op een van de specifieke merken matrassen die in het onderzoek zijn meegenomen. In het lopende jaar 2018 is tot augustus gemiddeld 106.940 keer per maand gezocht op een specifiek merk, een toename van 330 procent. Met name in het jaar 2017 is het zoekvolume naar specifieke merken gestegen. Onderstaand figuur toont de verhouding van het zoekvolume van “matras” ten opzichte van het zoekvolume van de verschillende merken.

In de analyse zijn de volgende merken meegenomen: Auping, Avek, Badenia, Beddenreus, Bedding Concepts, Beter Bed, Brouwers, Bruno, Candia, Carpe Diem, Cartel, Casper, Coco-Mat, Cox, De Slaapfabriek, Decupré, Diamant, Eastborn, Emma, Energy Plus, Eve, F.A.N. , Goossens, Hästens, Hema, Hilding Anders, Hml, Hongi, Ikea, Jensen, Jysk, Kaufmann, Key West, Kreamat, Kuperus, Leen Bakker, Lidl, Ls Bedding, Mahoton, Matras Direct, Matt, Meradiso, Merens, Mline/M Line, Muun, Nillspring, Norma, One, Opmaatmatras.nl, Perzona, Polypreen, Pullman, Ravensberger, Recor, Recticel, Refresh, Riviera, Schramm, Sealy, Serta, Simba, Simmons, Stearns & Foster, Svane, Swiss Sense, Swissflex, Tempur, Totaal Bed, Ubica, Ultima, Van Cadsand, Van Landschoot, Velda, Veldeman, Viking, Wellington en Whkmp’s Own. Deze lijst met merken is samengesteld op basis van de belangrijkste leveranciers van matrassen uit het Marketingrapport Slaapproducten 2017, uitgebreid met online aanbieders van matrassen en veel voorkomende zoekopdrachten naar merken matrassen.

Sinds het jaar 2017 neemt het aandeel zoekopdrachten naar een specifiek merk matras duidelijk toe. Klaarblijkelijk is de consument gerichter gaan zoeken. Dat kan betekenen dat men reeds een merkvoorkeur heeft, of dat men uitgebreider is gaan zoeken.

Zoekperiode
De maand januari is de maand waarin het meest naar een matras en nog sterker naar een matras merk wordt gezocht. Daarnaast wordt er in de zomermaanden juli en augustus relatief veel gezocht naar een matras of matras merk.

In het Marketingrapport Slaapproducten 2017 valt te lezen welke leveranciers van matrassen het belangrijkst zijn voor de woondetailhandel. In de ranglijst van belangrijkste leveranciers van matrassen in de woonretail staan de volgende leveranciers vermeld: Auping, AVEK, Diamant, Hästens, Hilding Anders, Key West, Kuperus, LS Bedding, Mahoton, Mline, Norma, Polypreen, Recticel, Riviera, Schramm, Simmons, Stearns & Foster, Swissflex, Tempur, Ubica, Ultima, Van Landschoot, Velda / Veldeman Bedding en Wellington. De ranglijst van meest genoemde leveranciers van matrassen wordt aangevoerd door Hilding Anders, die door 28 procent van de ondervraagden spontaan wordt genoemd, gevolgd door Auping, Norma en Polypreen. In de ranglijst staan Ubica, Recticel en Swissflex apart vermeld, maar hier betreft het feitelijk één leverancier. De vijf meest genoemde leveranciers van matrassen hebben een gezamenlijk marktaandeel van 38 procent in de woondetailhandel.

Branchevreemde concurrentie
Naast de woondetailhandel zijn er branchevreemde detaillisten toegetreden op de matrassenmarkt. Uit de online analyse blijken met name Lidl en Hema steeds meer bekendheid te krijgen als aanbieder van matrassen. Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van het zoekvolume naar matrassen van Lidl en Hema (gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten per jaar).

Online concurrentie
Er zijn dan wel branchevreemde detaillisten die matrassen aanbieden, maar voor de woondetailhandel komt de grootste bedreiging wellicht van het online kanaal, via de pure online spelers. Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van het zoekvolume naar matrassen van de belangrijkste online spelers in de markt (gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten per jaar).

De online aanbieders van matrassen zijn vooral in het jaar 2017 doorgebroken. Eve laat vooral dit lopende jaar een groei in het zoekvolume zien. Veruit de belangrijkste online aanbieder van matrassen is Emma. In het lopende jaar 2018 realiseert Emma gemiddeld 38.230 maandelijkse zoekopdrachten met “Emma matras”. Overigens zijn Emma matrassen inmiddels ook in de woondetailhandel via Beter Bed verkrijgbaar.

Merken top 10
Daarmee komen we tot slot tot de top tien van meest gezochte merken matrassen via Google in Nederland. Onderstaande tabel toont de top tien van meest gezochte merken matrassen per jaar (meetperiode september 2014 t/m juli 2018).

Tot het jaar 2016 werd de volledige top 10 bezet door traditionele woonretailers. In het lopende jaar bestaat nog slechts de helft van de top 10 uit traditionele woonretailers. In de top drie is er alleen nog plaats voor Ikea. Als het gaat om online zoeken naar een matras zijn Emma en Eve spelers van formaat. De vraag is echter wel in hoeverre men ook daadwerkelijk koopt.

Positie

2014

2015

2016

2017

2018

1

Ikea

Ikea

Ikea

Emma

Emma

2

Auping

Mline

Auping

Ikea

Ikea

3

Mline

Auping

Mline

Simba

Eve

4

Tempur

Tempur

Tempur

Auping

Mline

5

Leen Bakker

Leen Bakker

Leen Bakker

Mline

Lidl

6

Kaufmann

Beter Bed

Emma

Lidl

Auping

7

Beter Bed

Pullman

Jysk

Tempur

Hema

8

Pullman

Kaufmann

Beter Bed

Leen Bakker

Simba

9

Eastborn

Jysk

Pullman

Beter Bed

Tempur

10

Jysk

Eastborn

Kaufmann

Pullman

Leen Bakker


Wilt u meer weten over de slaapbranche? Wellicht is het Marketingrapport Slaapproducten 2017 iets voor u. Boordevol informatie over de branchestructuur, het economisch perspectief, inkoopgedrag van de woondetaillist die slaapproducten verkoopt, leveranciers, hoe en via welke media u als toeleverancier de retailer het beste kunt bereiken en niet te vergeten het oriëntatie- en koopgedrag van de consument.

Gerelateerd:
Marketingrapport Slaapproducten 2017

Terug naar het overzicht
Categorieënbeddendetailhandelslaapzakenwoninginrichtingwonenbranche