Home Over onsRapportenReferenties Contact Inloggen

Gepubliceerd: 19-07-2019

Sterke groei aantal manicuresalons

De beautybranche groeit als kool. Zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen laat een sterke toename zien. Het aantal bedrijven met als hoofdactiviteit “schoonheidsverzorging, pedicures en manicures” is de afgelopen vijf jaar met 29,4 procent toegenomen van 27.160 in het jaar 2014 tot 35.145 in het jaar 2019 (meetpunt 1 januari). Het aantal vestigingen is in dezelfde periode toegenomen met 29,6 procent, van 27.475 in het jaar 2014 tot 35.620 in het jaar 2019, aldus cijfers van het CBS.

Omdat schoonheidssalons, pedicurepraktijken en manicuresalons onder dezelfde SBI-code vallen, waren aparte cijfers over de onderscheiden soorten bedrijven binnen de beautybranche onbekend. Marktdata.nl heeft ten behoeve van de nieuwe onderzoeksrapporten het totale bestand van ingeschreven ondernemingen binnen de schoonheidsverzorging opgedeeld naar hoofdactiviteit. Dit is op basis van tekstherkenning in de bedrijfsnaam uitgevoerd, aangevuld met handmatige controles en extrapolatie van data. Hierbij is per bedrijf een hoofdactiviteit vastgesteld, te weten schoonheidsspecialist, pedicure, manicure/nagelverzorging en overige hoofdactiviteiten, zoals visagie/make-up, massage, wellness en sauna. Hierdoor is nu de branche-omvang qua aantal vestigingen en de omzet nu in kaart gebracht.

Uit de data van het Handelsregister blijkt dat ook dit jaar het aantal vestigingen in de beautybranche gestaag blijft groeien. Alleen al in het tweede kwartaal komt de groei uit op 1,8 procent. Volgens de gegevens in het handelsregister telt de branche momenteel bijna 38.000 vestigingen van bedrijven.

Maar welke marktsegmenten zijn de afgelopen jaren het sterkst gegroeid? Dit is te achterhalen door data van de oprichtingsdatum van alle bedrijven per marktsegment te analyseren. Onderstaand figuur toont van de drie belangrijkste marktsegmenten het aandeel bedrijven in het Handelsregister dat in het jaar 2010 of later is opgericht.


aandeel bedrijven opgericht in 2010 of recenter

Hieruit blijkt dat de sterkste procentuele groei te vinden is bij de manicures/nagelstudio’s. Maar liefst 70 procent van de momenteel ingeschreven manicures in het Handelsregister is in het jaar 2010 of recenter opgericht. Ook schoonheidsspecialisten en pedicures kennen een hoog aandeel van jonge ondernemingen, maar onder de manicures is het aandeel beduidend hoger. Dat het beroep manicure relatief nieuw is blijkt wel uit de cijfers. Slechts vijf procent van alle manicures en nagelsalons is voor het jaar 2000 opgericht.

De relatief sterke groei van het aantal manicures wil nog niet zeggen dat de omzet in hand- en nagelverzorging zo groot is. Het aantal schoonheidssalons is nog altijd een veelvoud van het aantal manicures en de gemiddelde omzet van een schoonheidsspecialist is aanzienlijk groter dan die van een manicure.

Bronnen:

Marketingrapport Schoonheidsspecialisten 2019

Marketingrapport Pedicures 2019

Structuurrapport Manicures 2019

Terug naar het overzicht
Categorieënmanicurepedicuresschoonheidsspecialistenschoonheidsverzorging