Home Over onsRapportenReferenties Contact Inloggen

Gepubliceerd: 16-03-2019

Online zoekgedrag spier- en gewrichtspijn

De consument zoekt online massaal naar spier- en gewrichtspijn gerelateerde onderwerpen. Van de gerelateerde vormen van pijn wordt er het meest gezocht naar fibromyalgie en het zoekvolume hier naar is jaarlijks fors aan het toenemen. Ook wordt er verhoudingsgewijs steeds vaker naar ontstekingsremmers gezocht dan naar pijnstillers.

Marktdata.nl heeft in opdracht van DrogistenWeekblad het Nederlandstalige zoekverkeer over spierpijn en gewrichtspijn in Google onderzocht over de afgelopen vier jaar (februari 2015 t/m januari 2019) in Nederland. Omdat de consument internet meer en meer gebruikt als informatiebron, bieden statistieken over zoekvolumes inzicht in actuele ontwikkelingen. Historische gegevens kunnen worden geraadpleegd in de zoekwoordenplanner van Google in AdWords. Daarnaast krijgt men in Google Trends inzicht de actuele stijgers qua zoektermen en de relatieve ontwikkeling van het online zoekgedrag. Het meten en monitoren van het online zoekverkeer levert objectieve informatie over waar de consument naar zoekt en welke behoefte men heeft. Zoekvolume kan niet naar exacte cijfers over omzet e.d. worden vertaald maar het levert wel concrete informatie over de veranderende consumentenbehoefte.

Spierpijn en gewrichtspijn
Spier- en gewrichtspijn zijn veel voorkomende kwalen. Vaak worden deze pijnvormen veroorzaakt door overbelasting, een ongebruikelijke inspanning, een onverwachte beweging of een virusinfectie. Maar ook verstuikingen, gescheurde gewrichtsbanden of ontwrichtingen kunnen de pijn veroorzaken. Bij veel soorten spierpijn is massage een goede methode om de pijn te verminderen. Maar als drogist kunt u uw klanten ook adviseren over pijnstillers zoals Paracetamol, ontstekingsremmende pijnstillers of smeermiddelen met een ontstekingsremmende pijnstiller.

Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor kwalen die zich kenmerken door pijn, stramme, stijve spieren, gevoeligheid, functieverlies en zwellingen. Doorgaans wordt dit aangeduid met reuma. Artrose en artritis zijn hiervan de bekendste vormen. Bij artrose heeft men pijn in de gewrichten als gevolg van dunner worden kraakbeen. Artritis is een chronische ontsteking van de gewrichten. Bij fibromyalgie is er naast gewrichtspijn ook sprake van spierpijn en spierstijfheid.

Online zoekgedrag naar spier- en gewrichtspijn
Het zoekvolume van alle zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan spier- en gewrichtspijn is geanalyseerd over de afgelopen vier jaar. In de afgelopen vier jaar werden er maandelijks in Nederland meer dan 700.000 zoekopdrachten uitgevoerd in Google die waren gerelateerd aan de termen “spierpijn” en/of “gewrichtspijn”. Een groot deel van de online zoekers zoekt in eerste instantie met een heel algemene zoekterm. Zo werd er de afgelopen vier jaar gemiddeld per maand ruim 8.000 keer in de Google zoekmachine gezocht op de term “spierpijn”. “gewrichtspijn” behaalde een maandelijks gemiddelde van bijna 3.000 zoekopdrachten. Vaak vormen deze algemene zoektermen het begin van een online informatie zoektocht naar specifiekere vormen en oorzaken van pijn.

Zoekperiode
In de maand juli wordt er het meest gezocht met spier- en gewrichtspijn gerelateerde zoektermen. Onderstaand figuur toont het aandeel van het jaarlijkse zoekvolume per maand van zoekopdrachten naar spier- en gewrichtspijn en alle gerelateerde zoektermen waarvan het gemiddeld maandelijkse zoekvolume boven de 200 zoekopdrachten ligt. Daaruit valt af te lezen dat de piek van het zoekvolume in het najaar ligt en in de maanden januari en maart.


aandeel in het zoekvolume per maand

Meest gebruikte zoekopdrachten
Onderstaand figuur toont de meest uitgevoerde gerelateerde zoekopdrachten van spierpijn en gewrichtspijn met het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten over de afgelopen vier jaar (vanaf meer dan gemiddeld 8.000 maandelijkse zoekopdrachten).


gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten afgelopen vier jaar

Bij de analyse van alle gerelateerde zoekopdrachten over de afgelopen vier jaar staat fysiotherapie op nummer één met gemiddeld bijna 50.000 maandelijkse zoekopdrachten. Fibromyalgie staat op de tweede plaats en artrose completeert de top 3. Men zoekt veelal op een vorm van spier- of gewrichtspijn. Interessant is het om te kijken naar de ontwikkeling van het jaarlijkse zoekvolume. Zijn er bepaalde vormen van spier- of gewrichtspijn die men in toenemende mate opzoekt? Onderstaand figuur toont de sterkste dalers en de sterkste stijgers in de ranglijst van gerelateerde zoekwoorden, waarbij alleen zoekwoorden in de analyse zijn meegenomen waar naar gemiddeld over de afgelopen vier jaar ten minste 2.500 keer per maand is gezocht.


procentuele mutatie aantal maandelijkse zoekopdrachten 2018 t.o.v. 2015

In de ranglijst staan enkele kwalen die een dalende tendens van meer dan 10% hebben als we het jaar 2018 vergelijken met 2015. Het zoekvolume van de ziekte van Bechterew en de aanverwante zoekterm Bechterew daalde in het jaar 2018 het hardst met 48 en 38 procent ten opzichte van het jaar 2015. De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma waarbij met name de gewrichten van rug, heupen en knieën ontsteken. Ook de zoektermen rugpijn, reuma en ziekte van Lyme kennen een daling van het zoekvolume. Onder de sterkste stijgers behoren fibromyalgie symptomen en reuma symptomen. Dit duidt er op dat men een vermoeden heeft dat men een bepaalde vorm van spier- of gewrichtspijn heeft. Men zoekt naar de symptomen om zelf een diagnose te stellen. Over fibromyalgie symptomen is het zoekvolume meer dan verdubbeld. Ook de ziekte van Huntington en het syndroom van Tietze kennen een flinke groei in het zoekvolume. Bij het syndroom van Tietze is er sprake van een ontsteking van de kraakbeen verbindingen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen, met als gevolg een vervelende pijn op de borst dat soms kan voelen alsof er iets met het hart mis is. Het syndroom van Tietze is vooralsnog een relatief onbekende reumatische aandoening.

Pijnstillers en ontstekingsremmers
Maandelijks wordt er online vele duizenden keren naar ontstekingsremmers en pijnstillers gezocht. In verhouding wordt er online iets meer naar pijnstillers gezocht dan naar ontstekingsremmers. In het jaar 2018 werd er gemiddeld ruim 6.300 keer per maand gezocht op de term “pijnstiller” tegenover 5.700 keer per maand op de term “ontstekingsremmer”. De afgelopen drie jaar is het zoekvolume naar deze beide termen samen met 11 procent toegenomen. Maar deze toename komt volledig op naam van de ontstekingsremmers, die over de afgelopen paar jaar (2015-2018) een toename in het zoekvolume van 34 procent realiseerde. De term pijnstiller is in het jaar 2018 3 procent minder vaak gezocht via de online zoekmachine van Google. Onderstaand figuur geeft de jaarlijkse verhouding van het zoekvolume weer tussen pijnstillers en ontstekingsremmers.


procentuele verhouding aantal maandelijkse zoekopdrachten per jaar 2015-2018

Er wordt overigens aanzienlijk meer gezocht op de termen Ibuprofen en Paracetamol. Beide termen hebben een gemiddeld maandelijks zoekvolume van ruim 22.000 maandelijkse zoekopdrachten. In het jaar 2018 noteerde Ibuprofen een toename van het zoekvolume van 34 procent ten opzichte van het jaar 2015. Paracetamol noteert over dezelfde periode zelfs een groei van 36 procent. De markt van pijnstillers en ontstekingsremmers lijkt daarmee flink te groeien als we het zoekvolume voorzichtig vertalen in de koopbehoefte van de consument.

Gerelateerd:

Marketingrapport Drogisterijen 2018

Marketingrapport Apotheken 2018

Terug naar het overzicht
Categorieënapotheekdrogistmedisch