Home Over onsRapportenReferenties Contact Inloggen

Gepubliceerd: 18-04-2019

Online zoekgedrag naar merken tandpasta

Het meest gezochte merk tandpasta is Vitis. Maandelijks wordt er gemiddeld 1.000 keer gezocht op de zoekterm “Vitis tandpasta”. Daarnaast wordt er frequent gezocht op Oral B en Elmex. De sterkste groeier in het zoekvolume naar merken tandpasta is Ecodenta.

Marktdata.nl heeft in opdracht van DrogistenWeekblad het Nederlandstalige zoekverkeer naar merken tandpasta in Google onderzocht over de afgelopen vier jaar (maart 2015 t/m februari 2019) in Nederland. Omdat de consument internet meer en meer gebruikt in de oriëntatiefase, bieden statistieken over zoekvolumes inzicht in actuele ontwikkelingen van consumentenbehoeften. Het meten en monitoren van het online zoekverkeer levert objectieve informatie over waar de consument in is geïnteresseerd, naar zoekt en welke behoefte men heeft. Zoekvolume kan niet naar exacte cijfers over verkoopaantallen e.d. worden vertaald maar het levert wel concrete informatie over de veranderende consumentenbehoefte.

Merken tandpasta
Naar welke merken tandpasta wordt er het meest gezocht? Het zoekvolume van 66 verschillende merken tandpasta is gemeten over de afgelopen vier jaar. Huismerken van winkelformules en -ketens zijn niet meegenomen in deze analyse. Er is gemeten hoe vaak er naar een specifiek merk wordt gezocht in combinatie met de term “tandpasta”. Deze toevoeging is noodzakelijk omdat je anders appels met peren gaat vergelijken. Diverse merken zijn namelijk ook actief op de markt met andere producten of de merknaam heeft ook nog een andere betekenis (zonder de toevoeging van de term “tandpasta” wordt de top vier gevormd door Jordan, Oral B, Himalaya en Weleda). Onderstaand figuur toont de 15 meest gezochte merken tandpasta met het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten over de afgelopen vier jaar.


gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten afgelopen vier jaar

Het meest gezochte merk tandpasta is Vitis. Maandelijks wordt er gemiddeld 1.000 keer gezocht op de zoekterm “Vitis tandpasta”. Daarnaast wordt er frequent gezocht op Oral B en Elmex. Welke merken tandpasta zagen het zoekvolume het sterkst toenemen in de afgelopen paar jaar? Onderstaand figuur toont de procentuele mutatie van het zoekvolume in het jaar 2018 ten opzichte van het jaar 2016.


procentuele mutatie aantal maandelijkse zoekopdrachten 2018 t.o.v. 2016

Op Beverly Hills tandpasta na zagen alle vermelde merken het zoekvolume in het jaar 2018 toenemen ten opzichte van het jaar 2016. De sterkste groei van het zoekvolume betreft Ecodenta tandpasta. Dit merk kende in het jaar 2015 een gemiddeld maandelijks zoekvolume van 2 en in het jaar 2018 was dit gestegen naar gemiddeld 450 zoekopdrachten per maand. Daarmee stond het merk in het jaar 2018 op de zesde plaats van meest gezochte merken tandpasta. Daarnaast zagen Colgate, Prodent, Vitis en Elmex het zoekvolume boven gemiddeld toenemen.

Gerelateerd:

Marketingrapport Drogisterijen 2018

Marketingrapport Tandartspraktijken 2016

Terug naar het overzicht
Categorieëndrogistschoonheidsverzorgingtandarts