Home Over onsRapportenReferenties Contact Inloggen

Gepubliceerd: 05-02-2019

Omzetsamenstelling schilders en glaszetters

Uit het Marketingrapport Schilders en glaszetters 2019 blijkt dat een gemiddeld schilders- en glaszettersbedrijf 64 procent van de omzet in opdracht van particulieren realiseert. 20 Procent van de omzet wordt gerealiseerd met het uitvoeren van werkzaamheden aan utiliteitsgebouwen. Verreweg de meeste omzet wordt gerealiseerd door onderhoud aan woningen. De onderhoudsmarkt vertegenwoordigt 74 procent van de omzet van een gemiddeld schildersbedrijf. De nieuwbouwmarkt vertegenwoordigt 9 procent van de omzet en de renovatiemarkt is goed voor 17 procent van de omzet. Ten opzichte van het jaar 2015 zijn de omzetaandelen van de onderscheiden deelmarkten nauwelijks veranderd.

Omzetverdeling naar werkzaamheden


omzetverdeling naar werkzaamheden

Ruim de helft (54%) van de omzet wordt gerealiseerd middels het uitvoeren van buitenschilderwerk. Binnen-schilderwerk is goed voor 26 procent van de omzet. Niet alle schilders en glaszetters voeren de vermelde activiteiten uit voor hun klanten. Onderstaand figuur toont het percentage van de ondernemingen dat een bepaalde activiteit uitvoert (al dan niet uitbesteed).


percentage van de schilders en glaszetters dat een bepaalde activiteit uitvoert

Binnen- en buitenschilderwerk wordt door vrijwel alle schilders en glaszetters uitgevoerd. Circa 65 procent van de bedrijven biedt behangwerkzaamheden en glas zetten aan. De ondernemingen die geen binnen- en/of buitenschilderwerk uitvoeren betreft veelal glaszetbedrijven.

Om een beeld te krijgen wat de belangrijkste activiteiten van de ondernemingen zijn, zijn alle bedrijfsnamen geanalyseerd op specifieke termen. Hierdoor wordt een beeld verschaft van de specialisaties binnen de branche. Onderstaand figuur toont de meest voorkomende woorden in de bedrijfsnamen, als percentage van de gehele groep schilders en glaszetters in het Handelsregister.


overzicht van de meest voorkomende woorden in de bedrijfsnamen van schilders en glaszetters

In het Handelsregister staan binnen de SBI-code van schilders en glaszetters ruim 900 ondernemingen ingeschreven met het woord “glas” in de firmanaam. Daaruit kan worden opgemaakt dat ten minste 6 procent van de ondernemingen zich nadrukkelijk profileert als glaszetter. Daarnaast hebben ruim 100 bedrijven te term “behang” in de bedrijfsnaam verwerkt.

Het Marketingrapport Schilders en glaszetters 2019 biedt een actueel en compleet overzicht van de branchestructuur, het inkoopgedrag, de leveranciers en merken en hun marktpositie, het mediagebruik en de ontwikkelingen in de schilders en glaszettersbranche in Nederland.

Bron: Marketingrapport Schilders en glaszetters 2019

Terug naar het overzicht
Categorieënafbouwbouwbrancheschilders