Home Over onsRapportenReferenties Contact Inloggen

Gepubliceerd: 29-06-2018

Omzet drogisterijen al jaren vrij stabiel

Volgens cijfers van het CBS bedroeg de brancheomzet van drogisterijen en orthopedische winkels in het jaar 2016 ruim 3,5 miljard euro in Nederland. Dat is 0,1 procent minder dan in het voorgaande jaar. De inkoopwaarde van de omzet betrof in het jaar 2016 2.241 miljoen euro.

De afgelopen zeven jaar is de brancheomzet van drogisterijen slechts een fractie gegroeid. Het jaar 2012 was een goed jaar voor de drogisterijbranche, maar daarna zakte de omzet weer naar het oude niveau. Gemiddeld wordt 28 procent van de omzet gerealiseerd met de verkoop van lichaamsverzorgende producten. De verkoop van genees- en verbandmiddelen is goed voor 39 procent van de omzet van een gemiddelde drogist. Branchevreemde producten vertegenwoordigen 13 procent van de omzet en het overig assortiment is goed voor de overige 20 procent van de omzet. Het omzetaandeel van lichaamsverzorgende producten is de afgelopen twaalf jaar geleidelijk aan met elf procent afgenomen.

Onderstaand figuur toont het indexcijfer van de jaaromzet en de inkoopwaarde van de omzet, waarbij het jaar 2009 op 100 is gesteld.

Uit bovenstaand figuur blijkt dat de omzet evenredig hard is gestegen ten opzichte van de inkoopwaarde van de omzet. De afgelopen zeven jaar is zowel de omzet als de inkoopwaarde van de omzet met 3 procent gestegen. Dat betekent dat de handelsmarge onveranderd is gebleven.

Omzet 2017 en 2018
Uit het onderzoek onder drogisterijen blijkt dat 29 procent van de drogisterijen in het jaar 2017 een omzetstijging heeft gerealiseerd ten opzichte van het jaar 2016. 34 Procent van de ondernemers werd geconfronteerd met een omzetdaling. Van de ondernemers verwacht 56 procent een stijging van de omzet in 2018. Slechts 15 procent van de ondernemers voorziet in 2018 een omzetdaling. Ten opzichte van de voorgaande jaren is men bijzonder positief gestemd over de verwachte omzetontwikkeling.

Netto bedrijfsresultaat
In het jaar 2016 realiseerden drogisterijen en orthopedische winkels een gezamenlijk resultaat voor belasting van 357 miljoen euro. Dat is het hoogste resultaat van de branche in de afgelopen acht jaar. Onderstaand figuur toont het indexcijfer van de jaaromzet en het resultaat voor belasting, waarbij het jaar 2009 op 100 is gesteld. Goed te zien is dat het resultaat voor belasting sinds het jaar 2014 beduidend harder stijgt dan de netto omzet.

In 2017 werd 33 procent van de ondernemers geconfronteerd met een daling van het netto bedrijfsresultaat. 19 Procent van de ondernemers wist een stijging van het resultaat te realiseren. De verwachtingen over 2018 zijn beduidend positiever dan de gerealiseerde resultaatontwikkeling over het afgelopen jaar. 43 Procent van de ondernemers verwacht een stijging van het netto bedrijfsresultaat in 2018. Slechts 21 procent van de ondernemers voorziet in 2018 een daling van het resultaat.

Bron: Marketingrapport Drogisterijen 2018

Terug naar het overzicht
Categorieënapotheekdetailhandeldrogist